Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Ammóniafaló baktériumok tisztítják a vizet

MTI
2005.12.23. 16:08
Ammóniafaló baktériumokkal tisztítják a lakosság által felhasznált vizet Kaposhomokon. Ez az első ilyen technológiával működő lakossági vízmű az országban: a tatabányai kft. különleges víztisztító berendezését eddig csak néhány nagyobb gyárban szerelték be.

A több millió forint értékű berendezést a cég ingyen adta somogyi falunak azzal a céllal, hogy az eljárást minél többen megismerjék, és az itteni kedvező tapasztalatok alapján mások is hasznosítsák.

Az eljárás lényege, hogy nem klórgázzal, hanem baktériumok segítségével semlegesítik a vízben lévő ammóniát; a baktériumok egyszerűen "megeszik" azt. Az így megtisztított víz mindenféle káros anyagtól mentes, míg a hasonló célból használatos klór a kimutatások szerint rákkeltő.

A baktériumos víztisztítást jelenleg nem támogatja az állam, noha ez a technológia sem drágább, mint a hagyományos, az üzemeltetése ráadásul még kevesebbe kerül, mivel ehhez nincs szükség semmilyen segédvegyszerre. A beruházáshoz az önkormányzat 700 ezer forinttal járult hozzá.

Kaposváron és környékén különösen magas az ivóvíz ammóniatartalma, e tekintetben ez az ország egyik leginkább szennyezett térsége. A vízben lévő ammónia egészségügyi szempontból a csecsemők számára lehet veszélyes, a felnőtt lakosság inkább a víz élvezeti értékének csökkenésére, ízére és bűzére panaszkodik ott, ahol magas az ammóniatartalom.

A somogyi megyeszékhely önkormányzata évek óta szeretné megoldani az ivóvíz ammónia-mentesítését. A 700 millió forintot meghaladó beruházásra egy közel 600 millió forint céltámogatással a jövő évben nyílik lehetőség.