Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Tíz év után ismét költünk AIDS-prevencióra

Napi Gazdaság
2005.12.28. 08:15

Az AIDS-prevenció kapcsán 10 millió forintot adott idén a szaktárca a civil szervezetek támogatására, valamint ennek többszörösét fordítják szűrő- és felvilágosító programokra. A fertőzöttek, illetve betegek kezelésére eközben egymilliárd forintot fordítanak évente.

Idén az első kilenc hónapban összesen 99 új HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, míg tavaly az egész évben 75-öt, ráadásul a szakemberek szerint ez csak a jéghegy csúcsa, ugyanis ötször ennyien is lehetnek a fertőzöttek. Az újonnan regisztráltak között még mindig a homo- vagy biszexuálisak vannak a legtöbben, a nem ismert HIV-pozitívok többsége viszont feltehetően heteroszexuális. Az elmúlt tíz évben ugyanis meghússzorozódott a fertőzöttek száma Kelet- és Közép-Európában, elsősorban az intravénás drogokat használók és a prostituáltak körében. Magyarországon eközben a droghasználók 80 százaléka nem jut be az ellátó rendszerbe, a látencia pedig részben annak köszönhető, hogy az elmúlt tíz évben teljesen elhanyagolták az AIDS-prevenció kérdését.

A közel egy évvel ezelőtt kidolgozott Nemzeti AIDS-stratégia éppen e helyzetet hivatott megváltoztatni. A tárca idén 9,74 millió forintot osztott ki olyan szervezeteknek, amelyek az AIDS szempontjából fokozott kockázatnak kitett csoportokat - melegek, prostituáltak, HIV-pozitívok - segítik. A pénzt egyebek között működésre, óvszerautomaták vásárlására, prevenciós célokra költik a szervezetek. Emellett 8,1 milliós támogatást kapott az Országos Epidemiológiai Központ anonim szűrésre és tanácsadásra, a családi életre való neveléssel kapcsolatos iskolai programra pedig 1,8 milliót fordított az Országos Egészségfejlesztési Intézet. Továbbá a napokban kötnek szerződést egy mobilszűrőbusz-modellprogram indításáról az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal és a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületével, ezt 64,8 millió forinttal támogatja a tárca. A fertőzött betegek kezelése a megelőzésre szánt összeg többszörösébe kerül, főként az elmúlt évek prevenciós kiadásait figyelembe véve, amelyek jelentősen alacsonyabbak voltak a jelenlegi kiadásoknál. Évente mintegy egymilliárd forintot költenek a HIV-pozitív betegek kezelésére.

A magyar fertőzöttek - csakúgy, mint az uniós tagállamok bármelyikében - antiretrovirális kezelést kapnak, amelynek költségeit száz százalékban a társadalombiztosítás finanszírozza. A gyógyszeres terápiának köszönhetően az elmúlt egy évtizedben javult a fertőzöttek életminősége, jelentősen csökkent az AIDS-hez társuló szövődmények száma, valamint mérséklődött a kórházi ápolási napok és a kórházi felvételek száma. Egyes becslések szerint a magyarországi fertőzöttek 60 százaléka dolgozik.