Eszter, Eliza
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

A Szöuli Egyetem szerint is csalt a klónozó professzor

MTI
2005.12.29. 11:54
Valószínűleg teljesen hamisak a dél-koreai Hvang Vu Szuk (Hwang Woo-suk) professzor klónozott embrióból nyert őssejteken végzett, "világpremierként" beállított kutatásai - állapította meg csütörtökön a szöuli egyetem hivatalos vizsgálóbizottsága.

Mint a bizottság szóvivője közölte: kiderítették, hogy Hvang és stábja nem rendelkezik semmilyen olyan tudományos adattal, amely bizonyítaná, hogy olyan őssejteket hoztak volna létre, amelyek egy bizonyos személy DNS-ének felelnek meg. Ezt éppen egy DNS-teszt mutatta ki.

A vizsgálat eredménye végzetes csapást mér az őssejtkutatás nemzetközi szintű "úttörőjének" maradék hitelére is.

December 23-án a kilenctagú független bizottság már megállapította a hamisítás tényét egy cikkel kapcsolatban, amit Hvang a Science című amerikai lapban publikált 2005 májusában. A vizsgálat szerint Hvang doktor manipulálta a két utód fotóit és adatait, hogy elhitesse: tizenegy, azonos génállományú utódot vontak ki egy donor őssejtjeiből, mint ahogyan azt a cikkben állította.

A professzor, akit korábban nemzeti hősnek tekintettek Dél-Koreában és 2002 óta 40 millió dollár állami támogatást kapott kutatásaira, immár két hónapja a támadások kereszttűzében áll a csalás miatt. Azóta nyilvánosan bocsánatot kért és lemondott minden hivatalos tisztségéről.

A biológus először novemberben váltott ki botrányt azzal, hogy bevallotta: hazudott a sajtónak, hogy eltitkolja az orvosi etika részéről történt megsértését. Két kolléganőjétől ugyanis petéket fogadott el, más donoroknak pedig pénzt adott, és ez Dél-Koreában törvénytelennek számít.

A hamisítás után immár Hvang korábbi munkáit is megkérdőjelezték: 1999-ben ugyanis egy tehén klónozásával állt elő, 2005 augusztusában pedig egy Snuppy-nak elnevezett afgán agáréval. Ugyanakkor a dél-koreai kutató lelepleződése kétségessé teszi az őssejtkutatás jövőjével kapcsolatos reményeket, amelyeket olyan betegségek, mint a cukorbaj, vagy az Alzheimer-kór gyógyításában való erőlépés iránt tápláltak a szakemberek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!