Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

KVM: 300 millió forint zöld civil programokra

MTI
2005.12.30. 13:52
A civil tevékenység az egyik legfontosabb dolog a környezetvédelemben, mert a lakosság akaratát testesíti meg és fontos szerepe van abban a szemléletformálásban, ami nélkül nincs igazi környezetvédelem, mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Tájékoztatott arról, hogy a környezetvédelmi tárca 2006-ban 300 millió forintos keretösszeggel írta ki a Zöld Forrás pályázatot a civil szervezetek támogatására. Hozzátette: várhatóan februárban új pályázat követi ezt, a Norvég Alap, amely mintegy 250 millió forintot nyit meg a civil környezetvédő tevékenységek számára.

Elmondta, hogy a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) a civil környezetvédő aktivitás támogatására évről-évre pályázatot hirdet, hogy a Nemzeti Környezetvédelmi Programban meghatározott célok teljesítését társadalmi eszközökkel is segítse. Tavaly összesen 450 millió forintot, míg az idén a két pályázattal várhatóan 550 millió forintos keretet használhatnak fel a zöld civil szervezetek programjaik megvalósítására.

A pályázatot a korábbi évekhez képest egy hónappal hamarabb írták ki, a pályázati határidő január vége, a döntések megszületése márciusra, a kifizetések megkezdése májustól várható, mondta Persányi Miklós.

A pályázat célja nem az, hogy a környezetvédő szervezeteket a minisztérium szolgálatába állítsa. Egy társadalmilag hasznos tevékenységről van szó, amelynek támogatására, az egyébként takarékos gazdálkodás ellenére is, a forrásokat bővíteni szeretnék - mondta.

Kitért arra, hogy a civil keretre várhatóan ezer pályázat érkezik, a pályázóknak díjat nem kell fizetniük, és a pályázás módja egyszerűsödött tavaly óta. Hozzátette: a tavalyi keretre a szerződéseket megkötötték, és január végéig 250 millió forintot fizetnek ki a szervezeteknek.

Persányi Miklós hangsúlyozta, hogy szabadon lehet minden ésszerű környezetvédelmi célkitűzés érdekében pályázni, de a pályázat tematikai preferenciái közül kiemelte a "Hulladék Forradalom" programhoz, és a Barátságos Természetvédelem programhoz való kapcsolódás lehetőségét. Hozzátette: környezeti tanácsadó irodák működtetésére, vagy a környezeti nevelés és oktatás fejlesztésére is van pályázati forrás.

A miniszter tájékoztatott arról, hogy 5 és 25 millió forint közötti összegre lehet pályázatot beadni a szervezet nagyságától függően.