Emőke
-4 °C
9 °C

Időutazás az agyban

MTI
2006.01.02. 14:23
A visszaemlékezés lényegében képzeletbeli időutazás: az agy visszaállítja azt az állapotot, amilyenbe az emlék rögzítésekor került - vélik amerikai tudósok. A Princeton és a Pennsylvania egyetem két neurológusa a kísérlettel azt igyekezett feltárni, hogy sorban milyen agyterületek aktivizálódnak memorizáláskor és visszaemlékezéskor. A kutatók a Science amerikai tudományos folyóirat december 23-i számában számoltak be kísérleteikről, s erről egyetemi sajtóközlemény is megjelent.

Egy kísérlet során kimutatták: amikor emlékezetbe kell idézni a korábban megjegyzett objektumokat, hasonló az agyi aktivitás, mint amikor a kísérleti személyek először látták és megjegyezték a képeket. Az agy aktivitásának időbeli lefolyása mutatja, hogy az emberi emlékezet asszociatív módon működik, az egyeditől halad az általános felé. Visszaemlékezéskor 4-5 másodperccel korábban megjelenik a kategóriára, például arcra jellemző agytevékenység, s látszik, hogy a résztvevő kutat valamilyen kapaszkodó után. Ha megvan a végszó, minden emlékezetbe idézett részlet új részletet von maga után, s egyszer csak teljesen visszaáll a kép.

A kísérletben résztvevőknek először 90 képet kellett megjegyezni, majd véletlenszerű sorrendben felidézni. A képeken ismert személyiségek, ismert helyek és egyszerű használati tárgyak szerepeltek. A kutatóknak feltűnt, hogy a három kategória eltérő agyterületeken rögzül. Az agy aktivitását számítógépes mintafelismerő programmal figyelő kutatók meg tudták mondani, hogy melyik agyterületen "keresgél" a kísérleti alany, még mielőtt az kimondta volna, hogy mire gondol.