Valér
4 °C
8 °C

Hővízióval a betegségek ellen

MTI
2006.01.02. 14:23
Orosz kutatóorvosok érrendszeri megbetegedésekről készített hőfényképek alapján zárt láncú televízióra emlékeztető, de kép- és betegség-felismerő számítógépes programokkal kiegészített hődiagnosztikai munkaállomást építettek, amelyet "tyeplovizornak" - vagyis hővíziónak - neveztek el. A puscsinói Elméleti és Kísérleti Biofizikai Intézet igazgatója, Henrik Romanovics Ivanyickij az Orosz Tudományos Akadémia vezetőségi ülésén tartott előadásán hívta fel az orvostársadalom figyelmét a hővízióra, s előadásának kivonatát az elementy.ru című tudományos hírportál ismertette.

Előadásában a professzor elmondta: az emberi test sejtjei hőt termelnek, s ha valami nem jól működik, azonnal megváltozik a hőmérséklete, ezt a változást mutatja élőben a termovízió. Az infravörös technika 30 évvel ezelőtt terjedt el a hadiiparban, s már az első generációs kamerákat is próbálták orvosi célokra használni - nem sok sikerrel. A harmadik generációs berendezések már elég stabilak, és alkalmasak az orvosi tapasztalatok gyűjtésére.

Az új orvosdiagnosztikai eszközt most gyakorló orvosoknak ajánlják, mert képes korai stádiumban előre jelezni az érrendszeri megbetegedéseket, amikor még operáció nélkül, gyógyszeres kezeléssel orvosolhatók a rendellenességek. Az érrendszeri megbetegedések hő-diagnosztikájával Oroszországban jelenleg három kutatóközpont foglalkozik: a puscsinói, a moszkvai Szecsenov Intézet és a kubinkai kormányzati rehabilitációs központ.