Ágnes
-1 °C
2 °C

Rekordszámú oldalletöltést regisztrált a Medián

MTI
2006.01.03. 15:33

Az új esztendő első munkanapján minden eddiginél intenzívebb internetforgalmat regisztrált a hazai website-ok látogatottságának hitelesített mérését végző Medián WebAudit. A rendszer által auditált website-ok együttes látogatottsága éppen két hónappal ezelőtt lépte át a napi 90 millió oldalletöltést, és ez év elejére várható volt a 100 milliós rekord elérése is. Ennek a kerek számnak a bejelentése azonban végleg kimaradt a sorból, ugyanis a Medián WebAudit tegnap, január 2-án már több mint 110 millió oldalletöltést regisztrált.

Az év első munkanapján tartott az iskolákban a téli szünet, és néhányan még nem tértek vissza a szilveszteri utazásból, így az oldalletöltés-csúcsot a szokottnál kevesebb látogató generálta. A diákok különösen intenzív netezésének előfeltétele az otthoni, jó minőségű, szélessávú internethozzáférés, ami minden bizonnyal az idén is előkelő helyet foglalt el a karácsonyi ajándé-kok sorában. Az internetforgalom alakulásában ráadásul fontos szerepet játszik az időjárás: az esős idő a négy fal közé kényszerítette a fiatalokat, akik közül sokan az interneten töltötték a sza-badidejüket a tévé, a dvd, vagy más szórakozási lehetőség helyett, illetve mellett. A munkahelyük-re visszatérők igyekeztek csillapítani híréhségüket, különösen azok, akik az ünnepek alatt nem jutottak internethez.

Az elmúlt évek látogatottsági statisztikái jól mutatják, hogy az otthoni szélessávú internet terjedé-sének köszönhetően a felhasználók szabadnapjaikon mind több időt töltenek a világhálón, és mind több oldalt töltenek le. Decemberben a Medián WebAudit által auditált website-ok látogatói a mun-kaszüneti napokon átlagosan 75 millió oldalt töltöttek le, épp kétszer annyit, mint egy évvel koráb-ban, valamint öt és félszer annyit, mint három évvel korábban.