Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

A férfiak másként érzékelik a rendetlenséget

MTI
2006.01.04. 08:11

A férfiak másként érzékelik a rendetlenséget, mint a nők, vagyis a hölgyeknek teljességgel fölösleges korholniuk életük párját, ha szalad a lakás - erről nem ők, hanem az agyuk tehet.

Michael Gurian amerikai pszichológus szerint a férfiak agya kevésbé érzékeny, vagyis kevésbé fogékonyak a részletek iránt, mint a hölgyek. Ez az oka annak, hogy a férfiak kisebb jelentőséget tulajdonítanak a pornak, vagy a rendetlenségnek, mint hitvesük.

Michael Gurian meglátásait a Mire gondolhat? Hogyan működik a férfi agya? (What Could He Be Thinking? How a Man's Mind Really Works) című könyvében tette közre. Mint mondja, szeretne segíteni a nőknek abban, hogy jobban megértsék a férfiakat. Művét elsősorban az emancipált nők nemzedékének szánja, akik abban a hitben nevelkedtek, hogy a sikeres házasság érdekében elsősorban a férfiaknak kell alkalmazkodniuk.

"Általános vélekedés szerint a házasságok amiatt bomlanak fel, mert a párok eltávolodtak egymástól. Szerintem viszont sokan agyuk strukturális sajtosságai miatt a társas lét helyett inkább a magányra vágynak" - véli a szerző, aki - legalábbis állítása szerint - "agyszkenneléssel" képes megállapítani, hogy valóban szerelmes-e egymásba egy szerelmespár, vagy sem.