Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kidőlnek a fák Finnországban a felmelegedés miatt

euractiv.hu
2006.01.06. 09:13

Finnország északi részében, Puolanka régiójában az áramszolgáltató társaság karbantartói és az erdőtulajdonosok is a nagy hó miatt panaszkodnak. A fák kidőlnek, mert nem bírják a terhet, s emiatt óriási a kár. A környéken az elmúlt napokban több áramszünet is volt, a karbantartó szakemberek folyamatosan járják a területet, tisztítják a vezetékeket a vizes, nehéz hótól, továbbá kivágják azokat a fákat, amelyek rádőlhetnek a vezetékekre. Finnország-szerte hasonló módon előzik meg az áramszolgáltatás meghibásodását.

A kidőlő fák azonban nagyobb kárt okoznak az erdőtulajdonosoknak, mint az áramszolgáltatónak. Egy erdőszövetkezet vezetőjének becslése szerint csak saját régiójában 400 ezer eurós kár keletkezett 2005-ben a kidőlt fák miatt. A helyzetet súlyosbítja, hogy a csapadékos és enyhe ősz miatt a föld a mostani télen nem a megszokott módon fagyott meg. A gyökerek lazán állnak a földben és a hóval megterhelt fák könnyedén kidőlnek. Az ily módon keletkezett kár több millió eurós nagyságrendű is lehet Finnországban, s a szakemberek azt mondják, hogy a globális felmelegedés hatására gyakoribbá válhatnak a hasonló jelenségek.

A probléma napi jellegét mutatja, hogy már a rendőrség is rendszeresen figyelmezteti az autósokat, hogy számoljanak az utakra dőlő fák veszélyével. Szakértők azt remélik, hogy a hőmérséklet tavasszal lassan növekszik majd, így a hó folyamatosan olvad el. Ha nagy szél vagy gyors felmelegedés lesz, akkor ez az érintett térségben élő finnek számára akár gazdasági katasztrófát is okozhat.