Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Szélerőmű-park épük Németkérnél

MTI
2006.01.11. 09:19

A Paks szomszédságában lévő Németkér szélerőmű-parkot tervez, a környezetvédelmi felügyelőség elvi engedélye már a birtokukban van.

Bakos Batu polgármester az MTI-nek elmondta: a tervezett 26 helyett 20 torony felállítását engedélyezte felügyelőség. Azóta megkapták a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyét is a régészeti feltárásokra. Jelenleg az áramszolgáltatóval folyik az egyeztetés arról, hogy egy elektromos vezetékkel a transzformátort összekötik a paksi alállomással.

A polgármester tájékoztatása szerint amennyiben a DÉDÁSZ-szal eredményre vezetnek a tárgyalások, felgyorsulnak az események. Az építési engedélyt követően augusztusban megindulhat a kivitelezés, az erőmű 2007-ben már termelni fog.

A polgármester szerint a 18 milliárd forintos beruházásra nem lesz nehéz befektetőket találni, mert bár lassan, 10-13 év között térül meg a befektetés, azt követően még 15-17 évig dolgozik az áramtermelő park.

Befektetőket az építési engedély birtokában érdemes keresni - fűzte hozzá.

Terveik szerint az önkormányzat tulajdonrészt kér a beruházótól. A polgármester reményei szerint ez évente legalább 50-100 millió forint plusz bevételt hoz a jelenleg 250 millió forintos költségvetéssel gazdálkodó, 1800 lakosú falunak.