Konstantin
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Megfosztották állami kitüntetésétől a dél-koreai klónozót

MTI
2006.01.11. 09:36

Megfosztották dél-koreai állami kitüntetésétől a csaláson ért Hvang Vu Szukot (Hwang Woo-suk), akit korábban "a klónozás úttörőjének" tartottak - jelentette be szerdán Kim Csang Ho dél-koreai tájékoztatási miniszter.

A kutató, akiről kiderült, hogy tudományos eredményei hamisítványok, tavaly kapta meg "a legfőbb tudós" címet, amely öt éven át folyósítandó, évi 3 millió dolláros juttatással jár. A miniszter szerint Hvang elveszti valamennyi, munkásságáért neki ítélt címét.

A szöuli egyetem hivatalos vizsgálóbizottsága kedden közzétett, immár végleges jelentésében megállapította: vizsgálataik során semmifajta bizonyítékot nem találtak arra vonatkozóan, hogy Hvang és stábja olyan őssejteket hozott volna létre, amelyek egy bizonyos személy DNS-ének felelnének meg.

A vizsgálat eredménye végzetes csapást mért az őssejtkutatás nemzetközi szintű "úttörőjének" maradék hitelére is. December végén ugyanis a kilenctagú független bizottság ideiglenes jelentésében már megállapította a hamisítás tényét azzal a két cikkel kapcsolatban, amelyeket a kutatásokkal kapcsolatban Hvang 2004-ben, majd 2005 májusában publikált. A mostani vizsgálat ugyancsak arra a következtetésre jutott: Hvang manipulálta az adatokat, hogy elhitesse: tizenegy, azonos génállományú utódot vontak ki egy donor őssejtjeiből

A professzort korábban nemzeti hősnek tekintettek Dél-Koreában és 2002 óta 40 millió dollár állami támogatást kapott kutatásaira. A csalás miatt ugyanakkor több hónapja a támadások kereszttűzében áll. Azóta nyilvánosan bocsánatot kért és lemondott minden hivatalos tisztségéről. Közben a szöuli kormány azért is eljárást indított Hvang ellen, mert azzal gyanúsították, hogy egyik kolléganőjét petesejt-donorságra kényszerítette.

A bizottság keddi jelentésében ugyanakkor nem kérdőjelezte meg Hvang egy korábbi munkáját. Így bizonyítékot talált arra, hogy a professzor 2005 augusztusában a világon először klónozott egy kutyát, egy Snuppy-nak elnevezett afgán agarat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!