Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Fényterápia téli depresszió ellen

MTI
2006.01.11. 09:50

A napfény hiányától rosszkedvű londoniaknak kínál fényterápiát a Science Museum.

Tízezer Lux fényerővel világítják meg azt a hatalmas fehér kanapét, amelyen a kiállítás résztvevői kényelmesen elhelyezkedhetnek. Ez a hússzorosa annak a fénynek, ami egy szokásos téli délutánon bejut a londoni irodákba, de csak a tizede egy napsütéses nyári napon mért 100 000 Lux fényerőnek.

A kísérlet célja, hogy - a szó szoros és átvitt értelmében is - rávilágítson: a fény nélkülözhetetlen az emberi test helyes működéséhez és a téli depresszió kiküszöböléséhez.

A szezonális érzelmi nyugtalanságnak (SAD) is nevezett jelenség több mint félmillió brit állampolgárt érint - mondja Kat Nilsson, a kiállítás szervezője.

Az SAD-jelenség felfedezője, Jennifer Eastwood szerint a terápia tizenöt éves kortól alkalmazható és négy-öt napon belül már hatásos.

A jelenség, amely teljesen ismeretlen a 30. szélességi körnél "lejjebb" élők számára, négyszer annyi nőt érint, mint ahány férfit.

A népszerű kiállítás látogatói előszeretettel sütkéreztek a mesterséges fényben, és többen is elmondták, hogy rendkívül jól érezték magukat a hatalmas lámpák alatt.