Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Jól van az arcátültetett

MTI
2006.01.11. 14:41

Részleges arcátültetést hajtottak végre egy 38 éves nőn - mivel saját kutyája szétmarcangolta arca alsó részét -, s az illető ma már az utcán jár anélkül, hogy bárki felfigyelne rá - közölte a sajtóval Bernard Duvauchelle, a sebész, aki megműtötte.

"Nap mint nap kimegy az utcára, fedetlen arccal, bevásárol anélkül, hogy feltűnést keltene. Ez talán a legjobb bizonyítéka a társadalomba való tényleges visszatérésnek. Igaz, ha valaki figyelmesen nézi, észreveheti, hogy valami nem stimmel, de ez nem változtat a lényegen. Egy bizonyos kifejezőkészség fokozatosan visszatér. Mi a folyamatot három-hat hónapra becsüljük, és még csak másfél telt el" - mondta el az amiens-i kórház sebésze a Le Courrier Picard című tartományi lapban.

A világpremiernek számító részleges arcátültetésre azt követően került sor, hogy a nő arcának alsó részét szétmarcangolta saját kutyája. A kórház figyelemmel követi gyógyulását, s továbbra is tervez szövetminta-vételt, tekintettel az átültetett arcrész kilökésének veszélyére.

A novemberben végrehajtott részleges arcátültetés vitát váltott ki Franciaországban, a francia orvosi kamara országos vezetősége bírálta a műtét körüli nagy, szerinte "szervezett" hírverést, véleménye szerint a műtéttel kapcsolatban közreadott egyes képek "kíméletlen, látványos és morbid" jellegűek voltak.

Feltételezhető azonban, hogy az arcátültetés technikája tovább fejlődik. Egy brit orvoscsoport december közepén bejelentette: megszerezte az engedélyt ahhoz, hogy olyan jelentkezőket keressen, akiken végrehajthatják az első teljes arcátültetési műtéteket, és Kínában és az Egyesült Államokban is alakultak sebészcsoportok ilyen műtétekre elvégzésére.