Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Jól zárta az évet a Samsung

MTI
2006.01.16. 10:36
A világ vezető memóriachip-gyártója, a dél-koreai Samsung Electronics 2005 negyedik negyedévében az előző évhez képest 40 százalékkal, 2560 milliárd vonra (2,63 milliárd dollár) növelte nettó nyereségét. A Reuters elemzői 2180 milliárd, a Wall Streeten 2160 milliárd vonra számítottak. Az árbevétel szintén a várakozások feletti mértékben, 12 százalékkal, 15 520 milliárd vonra emelkedett, az üzemi eredmény azonban - mindenekelőtt a menedzsment tagjainak megemelt fizetése miatt - elmaradt a várakozásoktól.

A tőzsde mindazonáltal elégedett volt a 100 milliárd dolláros piaci kapitalizációt az év elején átlépő cég teljesítményével: a részvényárfolyam az eredmények közzététele után 1,5 százalékkal emelkedett. A memóriachipek területén a Samsung a mobiltelefonokban és videojátékokban használt NAND flash-memóriachipek gyártására koncentrál, a kisebb profitrátájú, főként számítógépekben használt DRAM chipekből viszont a korábbinál kevesebbet állít elő. Hasonló stratégiát követ a cég az LCD-képernyők gyártásában is, ahol a televíziókban használt, nagyobb méretű képernyők gyártására helyezi a hangsúlyt.

Az LCD-televíziók piacán a gyártók idén ugrásszerű bővülésre számítanak, főként az év nagy sporteseményeinek, a téli olimpiának és a labdarúgó-világbajnokságnak köszönhetően. A mobiltelefon-piacon, ahol a Samsung a Nokia és a Motorola mögött a harmadik legnagyobb szereplő, szintén jók a cég kilátásai: a 2005-ben piacra dobott lapos modellek sikerén felbuzdulva a tavaly eladott 102 millió telefon után az idei értékesítési előirányzat már 115 millió.