Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Sávszélességet emel a Magyar Telekom

HWSW
2006.01.18. 16:09
A Magyar Telekom februártól megemeli az ADSL-szolgáltatás sávszélességét -- értesült a HWSW. Az internetes portál úgy tudja, hogy a 4 megabites letöltési sebességet kínáló üzleti csomagok előfizetői február második felében már 6 megabites sebességgel, de változatlan áron szörfözhetnek a világhálón.

A 6 megabites letöltési sebesség már az ADSL-technológia fizikai korlátait feszegeti, ugyanakkor előrevetíti az ADSL2 szolgáltatások megjelenését. A Tcom az idén bevezeti az ADSL2 technológiát. A PanTel november közepe óta már kínál üzleti előfizetői részére ADSL2-szolgáltatást a Magyar Telekom hálózatán, a 4 és 6 megabites sebességű üzleti csomagok azonban egyelőre csak Budapest belső kerületeiben érhetők el.

A HWSW szerint az ADSL2 technológia előnye, hogy ugyanazt a vezetékes infrastruktúrát használja, mint a jelenleg elterjedt ADSL, csupán a hálózati berendezések némelyikét kell lecserélni a működtetéshez. Az ADSL2 segítségével elérhető letöltési sebesség elérheti a másodpercenkénti 12 megabitet is, vagyis ez a technológia akár már nagyfelbontású (HD) videoanyagok továbbítását is lehetővé teszi. ADSL2+ kódolásra átállással a sávszélesség még tovább növelhető akár 24 megabitesre, ráadásul leállás és üzemszünet nélkül.