Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

A jég megbénítja a mobilokat

Napi Gazdaság
2006.01.25. 12:29
Magyarországon nem kell számítani a moszkvaihoz hasonló helyzetre, ahol a fagy egyes esetekben megbénította a mobiltelefon-szolgáltatást. Maradi István, a T-Mobile szolgáltatásfejlesztési vezérigazgató-helyettese a NAPI Gazdaságnak elmondta, hogy a jelenleg használt kültéri rendszerelemek a magyarországi időjárási körülmények között, de akár mínusz 30 fokban is gond nélkül üzemelnek, ezek ugyanis "önállóan gondoskodnak hővédelmükről", s nincs szükségük védőkonténerre.

A berendezéseket olyan észak-európai gyártók szállítják, amelyeknek a termékei a zordabb időjárást is bírják. Nem jellemző, hogy ilyenkor a tornyokon javítást kellene végezni; a többszörös tartalékok lehetővé teszik, hogy meghibásodáskor a szomszédos állomásra tereljék a forgalmat, így elkerülhetőek a télen különösen balesetveszélyes toronymászások. (Az első generációs 450-es rádiótelefon-rendszer nehezen viselte a hideget és a meleget is, elektromos, illetve rádiós tulajdonságai megváltozhattak, ezért kültéri berendezések helyett fűtött-hűtött konténerekben helyezték el az eszközöket.)

A mobiltelefon-készülékek gyártói - mint például a következőkben idézett Nokia - azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a túl hideg, illetve túl meleg helyen tárolás (ha például lezárt gépkocsiban tartják a készüléket) gyengíti az akkumulátor teljesítőképességét, rövidíti élettartamát, túl hideg akkumulátorral a készülék esetleg akkor sem működik, ha az egyébként teljesen fel van töltve. Az akkumulátor teljesítménye különösen korlátozott a jóval fagypont alatti hőmérsékleten.  • Eladnék
  • Hírek