Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Hello Kitty, a munkaközvetítő robot

MTI
2006.01.29. 11:34
Robottal segítené egy japán munkaközvetítő cég az alkalmazottak munkáját. A robot a világszerte közkedvelt, nagyfejű, rajzolt kiscica, Hello Kitty alakját formálja, felismeri az érkezőt, üdvözli, sőt társalog vele, persze csak korlátozott témákról.

A robotot - amely nevét és alakját abból az alkalomból kapta, hogy a népszerű Hello Kitty rajzfigura tavaly ünnepelte 30. születésnapját - a nagojai székhelyű Business Design nevű cég gyártja, és a PeolpleStaff vállalat adná bérbe.

Az ügynökség másfajta robotokat is ajánl, például az Ifbot nevűt idős emberek mellé társalkodónak: ez beszélget, találós kérdéseket tesz fel és számtani feladványokkal szórakoztatja az idős embereket, s ezzel késlelteti az aggkori elbutulást.

Kínál továbbá a vállalat egy egy másik rajzfilmfiguráról mintázott Ifbot robotot is, amely viszont az emberek egészsége felől érdeklődik s amelyet különösen kórházaknak és idősek otthonának ajánlanak.

A robotokat bérbeadó PeopleStaff cég szóvivője elmondta: míg a hasonló munkát végző személy havi bére háromszázezer jen (több mint 500 ezer Ft), a robotok bérleti díja ennek alig hatodrésze. Persze, tette hozzá, a gépek sok tekintetben távolról sem pótolhatják az élő embert.