Auguszta
-3 °C
2 °C

Konyhasóból lézersugár

MTI
2006.01.30. 07:31
Amerikai kutatók új elven működő koherens elektromágneses sugárforrást jósolnak: számításaik szerint mechanikus hatásra a konyhasó kristályban is keletkezhet a lézersugárhoz hasonló infravörös fény. Ez az első olyan koherens sugárzást kiváltó mechanizmus, ami nem a lézer elvén működik.

A kaliforniai egyetemhez tartozó Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) kutatói szuperszámítógépes szimuláció során dielektromos kristályban lökéshullámot gerjesztettek, s ez elméletileg gyenge, de észlelhető koherens infravörös fénysugár kibocsájtásához vezetett. Evan Reed, frissen doktorált kutató az amerikai fizikai társaság Physical Review Letters című tudományos folyóiratában publikálta a felfedezést.

Koherensnek azt a sugárzást nevezik, amelyben az elektromágneses hullám minden összetevőjének azonos a frekvenciája és a fázisa. A lézerekben egyetlen elektromágneses hullámot erősítenek, ezért az koherens marad. Az 1958-ban felfedezett lézerfény koherens viselkedésnek számtalan gyakorlati alkalmazása van, például a hologram készítéséhez is koherens fény szükséges.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft