Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Nagy madárvonulás a hideg miatt

MTI
2006.01.30. 12:31
A megszokottnál jóval több madár érkezett Magyarországra a kontinens északi részén uralkodó hosszú, kemény tél miatt; a leggyakoribb vendég a csonttollú és a fenyőrigó, mondta Kókay Bence, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa hétfőn az MTI-nek.

Különlegességnek számít, hogy az ebben az időszakban általában Finnország déli részén tartózkodó csonttollúak ebben az évben is megjelentek Magyarországon - közölte Kókay Bence madarász.

A nálunk igen ritka madár általában 5-10 évenként szokott itt telelni, de most már két éve visszatérő vendéggé vált. A főként Debrecen környékén megfigyelt csonttollú legfeltűnőbb ismertetőjegyei a bóbitája, illetve a farka végén található feltűnő citromsárga szalag, és a szárnyán lévő piros, sárga foltok - mondta a madarász.

Ezen a télen jóval nagyobb létszámban fordul elő, és akár több ezres csapatokban kutat táplálék után a fenyőrigó. A hátán és fején barna, a farka felett szürke és az oldalán narancsos színű madár Magyarországon csak kis számban fészkel, telenként az északi rokonok megjelenésével szokott bővülni a létszám.

A biológus szerint a globális klímaváltozás hosszabb távú hatásaként, ridegebb telek esetén, egyre több faj fog nagyobb számban Magyarországon telelni, illetve később vonul majd vissza költőhelyére.