Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Az LCD tévék gyártására összpontosít a Toshiba

MTI
2006.01.30. 15:27
A Toshiba teljes egészében az LCD-paneles tévékészülékekre koncentrálja gyártását és felhagy a plazma-paneles, valamint katódsugárcsöves tévék gyártásával. A projektoros készülékek gyártását már az elmúlt év decemberében befejezte a konszern. Az elkövetkező CeBIT elektronikai kiállítás- és vásáron egy teljesen új LCD képernyős modellcsaládot mutat be a Toshiba.

A katódsugárcsöves készülékek gyártásának a márciusban elfogadott elektronikus hulladék törvény adta meg a kegyelemdöfést - mutatott rá Sascha Lange a Toshiba németországi érdekeltségétől. A katódsugárcsöves készülékek lényegesen nehezebbek a lapképernyős típusoknál és a környezetvédelmi hozzájárulást a készülék tömege szerint kell fizetni.

Az LCD tévék gyártásának növeléséhez a Toshiba saját gyártmányú és más forrásokból beszerzett paneleket is használ majd. A futball világbajnokságtól várt kereslet növekedés kielégítésére már létrejöttek a megállapodások az értékesítőkkel.

Az LCD tévék gyártására való szorítkozás csak átmeneti lesz a Toshiba életében, hiszen teljes erőbedobással dolgozik a SED technológia felkészítésén a tömegtermelésre, amely egyesíti a katódsugárcsöves és a lapképernyős tévék előnyeit. A SED monitor panelek minden egyes képpontja gyakorlatilag egy katódsugárcsővel egyenértékű.

Az eredeti tervek szerint az első készülékeket márciusban mutatták volna be Japánban és az Egyesült Államokban, az év vége felé pedig Európában, ami időközben néhány hónappal eltolódott.