Auguszta
-3 °C
2 °C

Mágneses térkép egy vörös törpéről

MTI
2006.02.03. 09:32

Elkészült egy távoli csillag mágneses térképe, amiből következtetni lehet a Nap jóval bonyolultabb mágneses rendszerére is. Annak megváltozása okozhatta pélául a Kis jégkorszakot - olvasható a Science folyóirat pénteki kiadásában.

A kutatók igencsak meglepődtek, amikor a Pegazus csillagkép V374 Pegasi nevű vörös törpéjének mágneses erőterét elemezték, mert az semmivel sem volt bonyolultabb a Földénél.

A felfedezés azért is meglepő, mert a Napban zajló zűrzavaros folyamatok, (amelyek során a magban képződött energiát képes kisugározni), sokkal összetettebb és rendszertelenebb mágneses mezőt alakítanak ki.

A kutatócsoport vezetője, Jean-Francois Donati szerint a vizsgálatnak köszönhetően jobban megértjük a Napban lezajló folyamatokat és azok hatását a földi éghajlatváltozásokra.

A Nap belső mágneses mezőjének módosulása fényerőváltozást okozhat, ami hatással lehet a Föld éghajlatára.

"Ez lehet az oka a tizenötödiktől a tizennyolcadik századik tartó, Kis jégkorszaknak is nevezett rendkívül hideg időszaknak" - hangsúlyozta az asztrofizikus.

A V374 Pegasi csillag tőlünk húsz fényévre található, igen kis tömegű, és míg a Napunknak 5000, a V374-esnek csak 2900 Celsius fokos a hőmérséklete.