Auguszta
-3 °C
2 °C

Két meganaprendszert fedeztek fel amerikai csillagászok

MTI
2006.02.10. 07:49
Két meganaprendszer egyértelmű jelenlétét mutatták ki amerikai csillagászok, és a felfedezés külön érdekessége, hogy a rendszerek középpontjában lévő óriáscsillagokat a bolygóképződésre utaló vastag porkorong veszi körül.

A kutatók magyarázata szerint ezek a gyűrűk hasonlatosak a mi Napunkat körülölelő Kuiper övhöz, amely port tartalmaz, valamint üstökösöknek és kisebb-nagyobb égitesteknek ad otthont.

Az amerikai Spitzer űrteleszkóppal kimutatott kozmikus jelenségek azért meglepőek, mert a csillagászok eddigi ismeretei szerint ilyen gigantikus méretű és tömegű csillagok környezete nem alkalmas a bolygóképződés beindulására. Most már azonban nyilvánvalóvá vált, hogy még az ilyen hatalmas tömegű csillagok is égi kísérőkkel vehetik körbe magukat.

A két csillag tömege 30-70-szer nagyobb a Napnál, és a számítások szerint az őket körbevevő porkorongok tömege mintegy tízszerese lehet a Kuiper övnek, azaz annak egyfajta nagyított másai.

A jelenséget annak a tudományos programnak a keretében fedezték fel, amely 60 igen fényes csillag vizsgálatára indult. A szakemberek kutatásaik eredményeit az Astrophysical Journal Letters című tudományos szaklap pénteken megjelenő számában teszik közzé.