Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kísérleti gyógyszer az agyvérzés kezelésére

MTI
2006.02.13. 09:42
Egy kísérleti stádiumban lévő gyógyszer gyorsítja a gyógyulást az agyi infarktuson átesett betegeknél: az intravénás készítmény, amelyet az első hat órában kell beadni, meggátolja a bénulás és beszédzavar kialakulását.

A University of Glasgow által végzett vizsgálat keretében az NXY-059 nevű készítményt huszonnégy országból származó 1722 betegnek adták. Amennyiben a páciens az első tünetek megjelenésétől számított hat órában került kórházba, a kísérleti szert, vagy placebót kapta intravénásan.

Az NXY-059 nevű készítmény összetételét tekintve antioxidáns, amely mintegy "csapdába ejti" az agyi érkatasztrófa során felszabaduló szabadgyököket, s ezáltal megvédi az agyszövetet a károsodástól.

A három hónapos kísérlet során bebizonyosodott, hogy a kontrollcsoporthoz képest a NXY-059 nevű készítménnyel kezelt betegek esetében 4,4 százalékkal magasabb a tünetmentesen gyógyultak száma. A szer hatására ugyancsak magasabb (3,7 százalék) volt azoknak a száma, akik segítség nélkül jártak és képesek voltak ellátni önmagukat.