Ervin
14 °C
22 °C

Nemzetközi sikert aratott a magyar méhnyakrák teszt

2006.02.16. 11:01

Amerika legtekintélyesebb egészségügyi piacelemző vállalata, a Frost and Sullivan 2005-ös éves elemzésében egyetlen kelet-európai cégként emelte ki a GenoID Kft.-t, mint a molekuláris diagnosztikában jelentős újdonságot piacra hozó vállalkozást - közölte a cég csütörtökön.

A GenoID - a méhnyakrák megelőzésében kulcsfontosságú - humán papillomavírus (HPV) tesztet dolgozott ki, amely egyszerűen alkalmazható, nem igényli laboratóriumi eszközök beszerzését, és három óra alatt eredményt ad.

A GenoID Kft. 2001-ben alakult egészségügyi magánvállalkozás, amely molekuláris diagnosztikai termékek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik.

A GenoID és a Semmelweis Egyetem (SOTE) 2005-ben támogatást nyert el a Nemzeti Kutatási Hivatal Jedlik Ányos Program pályázatán egy komplex HPV diagnosztikai eljárás kifejlesztésére.

A Frost and Sullivan, olyan cégek újításai közt említi a GenoID új termékét mint a Roche, a Philips vagy a Bayer. A cég tudomása szerint először fordult elő, hogy egy magyar vállalkozás szerepel a Frost and Sullivan által öszeállított diagnosztikai újítások listáján.

A Frost and Sullivan értékelésében kiemeli, hogy jó időben, megelőzve a globális piacon ismert versenytársakat (Roche Diagnostics, Digene Corp) került piacra a kész termék.