Bernadett
0 °C
4 °C

Új típusú pulzárokat találtak

Space.com
2006.02.16. 13:05

Egy nemzetközi csillagász csoport az ausztrál Parkes rádióteleszkóppal pulzárok után kutatva eddig ismeretlen viselkedésű égitestekre bukkantak. A forgó rádiótüneménynek (RRAT) elnevezett csillagok hasonlóak a pulzárokhoz, de sokkal több lehet belőlük.

A pulzárok a szupernova-robbanás után hátramaradó neutroncsillagok, amelyek elképsztő sűrűségű anyagból állnak (a Nap tömegének megfelelő anyag egy város méretébe sűrítve) és nagyjából másodpercenként fordulnak meg tengelyük körül, miközben minden fordulatnál erős rádióimpulzust bocsátanak ki.

Az RRAT-okból a pulzárokkal szemben négy perctől három óráig terjedő szabálytalan időközönként tör fel rádióimpulzus. Ezek időtartama rendszerint nagyon rövid: egy nap összesen egytized másodpercig sugároznak. Rádiójelük ereje a legfényesebb pulzárokéhoz hasonló vagy azoknál erősebb lehet.

A tudósok feltételezései a rádiótünemények megöregedett szupernovák lehetnek, amelyek magnetárokhoz hasonló szélsőségesen erős mágneses mezeje, vagy más eddig ismeretlen környezeti tényező akadályozza a rendszeres rádióimpulzusok keletkezését.

A csillagászok szerint RRAT-okból több van, mint pulzárból, megfigyelésük azonban sokkal nehezebb. Becsléseik szerint galaxisunkban 400 000 ilyen égitest található.