Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Graffitis játékot tiltottak be Ausztráliában

Sydney Morning Herald
2006.02.16. 13:14

Mark Ecko multimilliomos amerikai divattervező erőteljes tiltakozásának adott hangot, amiért az ausztrál médiahatóság betilttotta a nevével fémjelzett számítógépes játékot. A döntés alapján a Mark Ecko's Getting Up: Content's Under Pressure (Felkelés: Túlnyomás Uralkodik) forgalmazása, kölcsönzése, bemutatása, illetve az országba való behozatala tilos. Az eljárást az ausztrál szövetségi legfőbb ügyész, Philip Ruddock kezdeményezte, miután a 15 év felettieknek ajánlott játék tömeges aggodalmat váltott ki azzal, hogy a potenciálisan népszerűsíti a falfirkálást.

A Sydney Morning Herald értesülései szerint a döntést hozó bizottság átlagéletkora 43,5 év.

A játékot Collective készítette és az Atari Australia ezen héten kezdte volna meg forgalmazását.

A Content's Under Pressure egy antiutópiában játszódik: egy szólásszabadságot eltipró zsarnoki városvezetést kell megdönteni graffitizéssel továbbá a többi graffitis illetve hivatalos közegek sérelmére elkövetett baseballütős veréssel.

A kiadó szerint "a játék először mutatja be hitelesen a városi kulturát ". Ecko, aki fiatalon maga is graffiti-művész volt hét éve dolgozott a Content's Under Pressure-ön.

Tavaly New York főpolgármestere Michael Bloomberg próbálta betiltani a játék promóciós buliját, mondván hogy az a vandalizmust népszerűsíti. Ecko azt tervezte, hogy felkér 20 egykori graffitist, hogy metrókocsi-modelleket dekoráljanak. A perré alakult vitát Ecko nyerte, az amerikai alkotmány szólásszabadságot védő bekezdése alapján.

A Music Television decemberben vásárolta meg a játék megfilmesítésének jogait.