Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ókori öntözőcsatornákra bukkantak Peruban

MTI
2006.02.20. 09:56
Dél-Amerika ókori történetének fontos adaléka lehet, hogy az öntözéses földművelés előnyeivel immár bizonyíthatóan éltek Peru őslakói. Az utóbbi években feltárt csatornákról és a velük kapcsolatos tárgyakról, eszközökről bebizonyosodott: a legrégibbek 6700 éve keletkeztek és a mezőgazdasági tervékenységet szolgálták.

A tudósok régóta sejtik, hogy Peru tengerparti lapályain már jóval az időszámításunk előtt hatékony mezőgazdálkodásnak kellett zajlania, mert másképp nem tarthatták volna fenn a több helyütt kiásott maradványaikról azonosított nagy településeket. Ellentmond viszont e feltevésnek, hogy ez a vidék rendkívül száraz, ma is csak öntözéssel nevelhetők a haszonnövények.

Az amerikai Vanderbilt Egyetem kutatója, Tom Dillehay a fővárostól, Limától 500 kilométerre északra, s a tengerparttól 65 kilométerre, a Zana-völgyben, a Nachoc folyó mentén folytatott ásatások során most feltárt olyan vízvezető árkokat, csatornarendszereket, amelyek mentén már folyhatott mezőgazdasági termelés. A folyó az Andok nyugati lejtőjének gleccsereiből származó vizet gyűjti össze és hozza ebbe a jó talajú, de száraz, széles völgybe.