Feltalálták a cukormentes almát
Amerikai kutatóknak hála megszületett az alacsony cukortartalmú gyümölcsöt termő almafa.
Abhaya Dandekar, a University of California Davis kutatója és kollégái az almafákat vették górcső alá, hogy kiderítsék, milyen tényezők határozzák meg a gyümölcs ízét, küllemét, s más, a fogyasztóknak fontos tulajdonságait - olvasható a Membrana című orosz hírportálon.
Vizsgálódásaik eredményeként a tudósok a gyümölcscukor, vagyis a fruktóz tartalmának csökkentésére voksoltak. Elképzeléseik szerint e vegyület helyett az alma édes ízéről a szorbitolnak kell gondoskodni.
A szorbitol mint mesterséges édesítőszer ismeretes, amelyet a cukorbetegeknek szánt élelmiszerek és üdítők ízesítésére használnak. Az almafák azonban képesek természetes szorbitolt előállítani. A vegyületeket az almafák levelei állítják elő, ám gyümölcscukorrá alakul.
Ez az átalakulást blokkolták a génmódosított almafában, amely ily módon "kalóriaszegény" almát terem. Az újfajta almák kalóriatartalma ugyanis 45 százalékkal alacsonyabb, mint hagyományos társaié.