Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Feltalálták a távdedikálást

MTI
2006.02.22. 09:39

Sikeresen kiállta a tesztelést a LongPen, vagyis a Hosszú toll nevű rendszer, amelyet egy kanadai írónő ötölt ki, hogy anélkül ajándékozhassa meg autogrammjával rajongói népes táborát, hogy el kelljen hagynia otthonát.

Margaret Atwood tulajdonképpen nem talált fel semmi újat, mindössze a jól ismert számítástechnikát, valamint néhány videokamerát hívott segítségül. Ennek révén az írónő kényelmes karosszékében ülve beszélgethet el olvasóival, akik épp egy könyvesboltban vásárolják műveit, vagy egy könyvvásáron tolonganak - olvasható a Membrana című orosz hírportálon.

Amennyiben a lelkes rajongó szeretne egy dedikálást Margaret Atwoodtól, megbeszélheti a szerzővel, hogy milyen szöveget kíván, s az írónő egy interaktív képernyő és toll segítségével azonmód teljesíti kívánságát. A képernyő az interneten keresztül egy manipulátorral áll összeköttetésben, amely híven követi Margaret Atwood kezének minden mozdulatát, vagyis pontosan reprodukálja az írónő aláírását.

A sikeres tesztelés után márciusban a londoni könyvvásáron lesz a LongPen hivatalos bemutatója, amelynek ideje alatt Margaret Atwood kanadai otthonában tartózkodva osztogatja majd az autógrammokat.

Az elmés újdonság nem váltott ki azonban osztatlan sikert az írótársadalomban, Margaret Atwood kollégái ugyanis aggódnak, hogy így végleg feledésbe merül a felolvasókörutak és író-olvasó találkozók szép hagyománya.