Valér
2 °C
8 °C

A házasság megrövidíti a nők életét?

MTI
2006.02.27. 15:00
A nők csaknem másfél évet áldoznak fel életükből a házasság oltárán. Német kutatók több mint százezer ember adatait elemezték. Kiderült, hogy a házasságban élő férfiak 1,7 évvel hosszabb élettartamra számíthatnak, mint az agglegények.

A hölgyek esetében a helyzet fordított: a férjezett asszonyok 1,4 évvel kevesebbre számíthatnak, mint egyedülálló, vagyis egyedül élő nőtársaik. A kutatók szerint a férjezett asszonyok esetében a rövidebb élettartamot a fokozott stressz váltja ki, hiszen a nőknek egyaránt helyt kell állniuk mind munkahelyükön, mind a családban.

Ugyancsak kedvezőtlenül hat a hölgyek egészségére, hogy sokuk igyekszik hasonulni élete párjához: egy nemdohányzó asszony idővel rákap cigarettázó férje mellett a "füstölésre", ha pedig nem, passzívan lélegzi be a kártékony vegyületeket. A tudósok ráadásul a szexet is a "vádlottak padjára" ültetnék, állításuk szerint ugyanis míg a nemi élet jótékonyan hat a férfiak egészségére, a hölgyek esetében az élettartamot kedvezőtlenül befolyásoló hormonális változásokat okoz.

A német kutatási eredményekkel egy időben jelentették meg az angol Nemzeti Statisztikai Hivatal (Office of National Statistics) adatait, amelye szerint 1981 és 2002 között a brit férfiak élettartama 5,1 évvel lett hosszabb, míg a hölgyek esetében a növekmény mindössze 3,7 év.