Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Korai ősemlőst fedeztek fel Kínában

MTI
2006.02.28. 05:33
Az emlősök százmillió évvel korábban megjelentek a vizekben, mint ahogy azt a tudósok eddig feltételezték - állapították meg amerikai és kínai kutatók annak kapcsán, hogy a dinoszauruszok idején, mintegy 164 millió évvel ezelőtt élt szőrös, hódszerű állat megkövesedett maradványaira bukkantak Kína belső-mongóliai területén.

Az újonnan fölfedezett állat tulajdonképpen nem rokona a mai hódoknak, vagy vidráknak, hiszen nem rágcsálja a fák kérgét. Az állat fogai inkább halászó, halevő életmódra utalnak.

A kis állat szőrzete, sőt belső fülének szerkezete is megegyezik az emlősökkel - írta a Science című lap. Az ötszáz grammot nyomó állat ezért kapta a Castorocauda lutrasimilis nevet, amelynek jelentése: castoro - latinul hód, cauda - farok, lutra - folyami vidra és similis - hasonló. Az eddig ismert legkorábbi úszó emlős, bundája feltehetően fontos szerepet játszott az állandó testhőmérséklet fenntartásában.

A kutatók a szőrzet lenyomatait is megtalálták: a fedőszőrzetét, és sűrű aljszőrzetét egyaránt. Ez utóbbi tartotta távol a vizet a bőrétől.