Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Orosz űrkudarc Bajkonurban

MTI
2006.03.01. 11:43

Ismét kudarcot vallott az orosz űrprogram, szerdán egy orosz indítórakétának nem sikerült a kijelölt pályára állítania egy arab műholdat.

A szaúdi tulajdonban lévő Arabsat 4A távközlési műholdat a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről lőtték föl egy - második fokozatként egy Briz-M típusú gyorsító rakétával fölszerelt - Proton-M típusú hordozórakétán - közölte az orosz szövetségi űrügynökség.

A Proton-M sikeresen ráállította a műholdat a kijelölt elsődleges pályára, ezután azonban a Briz-M nem teljesítette feladatát, és nem továbbította az űreszközt a kijelölt pályára. Amint azt az orosz űrügynökség szóvivője elmondta, a gond az volt, hogy a műhold a kelleténél hamarabb levált a hajtómű Briz-M fokozatáról, s a kijelölt pályánál jóval mélyebben kezdett körözni. A műholdat gyártó európai cég munkatársai megpróbálják a szerkezetet saját hajtóműve segítségével a helyes pályára irányítani, de a siker esélye - az orosz űrügynökség szóvivője szerint - csekély.

Korábban már számos hasonló, kudarcba fulladt kilövés történt, amelyek csapást jelentenek az orosz űrprogramra, hiszen veszélyeztetik azt az orosz elképzelést, hogy növeljék az űrügynökségnek a külföldi műholdak Föld körüli pályára állításából származó bevételeit.

Tavaly októberben egy magas műszaki színvonalon álló - bő 140 millió dollár értékű - európai műhold veszett oda egy orosz hordozórakéta hibájából.