Eleonóra
-1 °C
2 °C

Tavasszal kevesebbet eszünk

MTI
2006.03.01. 12:14

Tavasszal kevesebb kalóriát veszünk magunkhoz, mint ősszel, és az elfogyasztott ételek összetétele is változik - erre jöttek rá amerikai kutatók egy kiterjedt vizsgálat során.

A tudósok egy teljes éven át követték nyomon 593 elhízott férfi és nő (20 és 70 év közöttiek) fizikai aktivitását, táplálkozási szokásait és testtömegének alakulását - az évszakok változásával összevetve. Négyszer mérték meg a súlyukat, minden évszakban három napon át táplálkozási naplót töltettek ki velük.

Az elemzések szerint, a napi energiabevitel 86 kilokalóriával volt alacsonyabb tavasszal, mint ősszel. A szénhidrátból, zsírból és a telített zsírból származó energiaszázalék jelentéktelen mértékben változott egyik évszakról a másikra. A szénhidrátfogyasztás legmagasabb értékű tavasszal volt, míg a zsír- és telítettzsír-bevitel ősszel csökkent.

Télen punnyadunk, pedig fontos lenne a rendszeres sportolás!

Télen volt a legalacsonyabb szintű a fizikai aktivitás, a legmagasabb pedig tavasszal. A vizsgálatba bevontak testsúlya mindössze fél kilóval változott az év folyamán, de legmagasabb általában télen volt. Azonban a férfiaknál, a középkorúaknál és a kevésbé iskolázottak körében nagyobb évszakonkénti változást, "kilengést" figyeltek meg .

A vizsgálatból a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének hírlevele azt a következtetést vonja le, hogy a táplálkozást és az életmódot mindig szoros ellenőrzés alatt kell tartani, a hízásért nem okolható például a hideg. Minden évszakban egyformán fontos az egészséges táplálkozás és a rendszeres sportolás.