Valér
4 °C
8 °C

Májusban felszállhat a Discovery

CNN
2006.03.01. 12:34

"Agresszív napirendre" van szükség az amerikai űrhivatal, a NASA szerint, ha a terveknek megfelelően májusban útnak akarják indítani a Discovery űrsiklót. A hivatal űrsiklóprogramért felelős vezetője, Wayne Hale kedden a floridai Kennedy űrközpontban azt mondta, optimista, és szeretné tartani a májusi határidőt, írta a CNN.

Ha sikerül májusban az űrbe küldeni a Discoveryt, 2006-ban még két repülésre nyílhat alkalom. Ha nem, a legközelebbi ablak júliusban nyílik meg. (A pontos időpontok: május 10-22, illetve július 1-19.) A NASA legfontosabb feladata, hogy a májusig hátra lévő időben megoldja az üzemanyagtartály szigetelésének problémáját - a leváló darabok tavaly kétségessé tették, biztonságban végre tudja-e hajtani küldetését az űrsikló.

A Discovery következő repülése során az űrhajósok felszerelést és biztonsági eljárásokat tesztelnek majd, és utánpótlással látják el a nemzetközi űrállomást. A tervek szerint a hétfős legénység egyik tagja, Thomas Reiter az űrállomáson marad majd. A német Reitert az európai űrügynökség, az ESA jelölte a posztra.