Ágnes
-1 °C
2 °C

Az optimisták később halnak

MTI
2006.03.01. 13:52

A derűlátó emberek ritkábban halnak meg szívrohamban vagy szívbetegségben, ugyanis edzettebbek és jobban viselik a megpróbáltatásokat pesszimista társaiknál - derítették ki holland tudósok.

Korábbi kutatásokból már ismert volt, hogy az optimisták tovább élnek, de ez az első olyan tanulmány, amely összefüggést talált a derűlátás és a szívbetegségek között is.

A Delflandi Mentálhigiéniai Intézet (Institute of Mental Helth) kutatói 15 éven keresztül vizsgálták a kutatásban részt vevő 545 (64-84 év közötti) férfit.

Az eredmény szerint azok, akiket 1985-ben optimistaként regisztráltak, 55 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg szívbetegségben, vagy szívrohamban az ezredforduló környékén. Az eredménynél számításba vették az olyan körülményeket is, mint a dohányzás, vagy a felmenők betegségei.

"Az optimisták könnyebben viselik a megpróbáltatásokat és jobban vigyáznak magukra, ha megbetegednek. Sokkal edzettebbek és önállóbb természetük kedvezően hat az ideg- és az immunrendszerükre, valamint a hormonháztartásukra" - mondta el a BBC-nek a kutatást vezető Erik Giltay.

"A szívbetegségben szenvedő, borúlátó lelkületű embereknek sem kell azonban felhagyni a reménnyel, hanem mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy csökkentsék a kockázatokat, például azzal, hogy kevesebbet dohányoznak" - vélekedett Giltay.