Valér
4 °C
8 °C

Az AOL fittyet hány az online tüntetőkre

2006.03.01. 14:48

Nem hatotta meg az Egyesült Államok egyik legnagyobb infrastruktúra- és tartalomszolgáltatóját, az AOL-t az az online petíció, amelyet a felhasználók, cégek és civil szervezetek tettek közzé az e-mail ingyenességének megőrzése érdekében. A Time-Warner tulajdonában álló AOL nemrég bejelentette, hogy a "nagyfelhasználóknak" , vagyis azoknak a cégeknek, amelyek egyszerre sok üzenetet küldenek ki, fizetniük kell az e-mailek célba juttatásáért; cserébe a fizetős ügyfelek üzenetei garantáltan célba érnek.

A bejelentés számos szervezetet felháborított, a tiltakozás fórumaként létrehozott szájt, a dearaol.com-on szerepel az ötlet ellenzői között az Amerikai Fegyvertartók szövetsége, a Demokratikus Nemzeti Szövetség, egy rákellenes liga, sőt az apróhirdetés-levlistáiról ismert Craigslist is.

Az AOL hajthatatlan

"Az internet azért játszhat fontos szerepet a demokráciában és a gazdasági innovációban, mert minden felhasználó előtt egyformán nyitott - nem szabad megengednünk, hogy az internet lejtős pályává váljon" - áll a petícióban.

Az AOL szóvivője azonban közölte, a cég hajthatatlan, és harminc napon belül bevezeti a változtatást. Nicholas Graham szerint a tiltakozók olyan szervezetek, amelyek politikai tőkét gyűjtenek online, és rossz célpontot választottak maguknak, amikor az AOL döntése ellen tiltakoznak.