Benedek
-4 °C
5 °C

A Bouygues atomipari vállalkozás is lenne

MTI
2006.03.02. 14:25
A francia Bouygues építőipari és távközlési csoport feje közölte, hogy vállalata szerepet szeretne játszani a francia nukleáris iparban, és nem csupán reaktori blokkokat építene fel, ami így azt jelentené, hogy a világ vezető atomenergetikai csoportjával, az Areva állami céggel lépne valamilyen frigyre.

Szerinte vállalata erre tökéletesen megfelel s nem mellékesen részvényesei franciák. A francia kormányzat ugyanis tudatta, hogy ellen van az Areva privatizálásának, már tavaly lemondtak arról a tervről, hogy a tőzsdére vigyék. A Bouygues első számú embere ugyanakkor most megerősítette, hogy atomipari ambiciói ellenére cége nem mondana le média- vagy távközlési vállalkozási profiljáról. Martin Bouygues vélemény szerint "hozzáértésük más francia vállalkozási területekhez való hozzáértésükkel egészülhetne ki".

A Bouygues csoport szerdán 832 millió eurós adózott eredményt jelentett tavalyról, 8,5 százalékkal kevesebbet a 2004-es 909 milliónál, IFRS szerint. Az üzemi eredmény 12 százalékkal 1,75 milliárd euróra nőtt 1,56 milliárdról, a pénzforgalmi többlet (EBITDA) 15 százalékkal 1,35 milliárd euróra gyarapodott 1,18 milliárdról, a forgalom 15 százalékkal 24,44 milliárd euróra emelkedett 21,2 milliárdról.

A történelmi alaptevékenység, a Bouygues Construction építőipari részleg 11 százalékkal 5,8 milliárd euróra növelte bevételét 5,2 milliárdról. A Bouygues-é a Colas útépítő vállalat is, továbbá 41,5 százalékkal a legnagyobb részvényese a legnagyobb francia tévéadónak, a TF 1-nek. A TF 1 tavaly, a stagnáló hirdetési bevételek ellenére, 5,2 százalékkal 236,3 millió euróra növelte az adózott eredményét.