Bernadett
0 °C
4 °C

2010-ig fejezik be a Nemzetközi Űrállomást

MTI
2006.03.03. 07:44
Az újabb elképzelések szerint 2010-ig befejezik a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) felépítését, állapodtak meg róla csütörtökön amerikai, orosz, kanadai, japán és európai űrkutatási vezetők az Egyesült Államokban megrendezett szokásos évi találkozójukon.

Michael Griffin, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) vezetője a közös sajtóértekezleten közölte, hogy ehhez 16 űrrepülőgép-indítást kell lebonyolítani. A 350-400 kilométer magasságban keringő űrbázisra ugyanis kizárólag az amerikai űrsiklók tudják eljuttatni a modulokat és a nehéz szerkezeti elemeket.

A Columbia 2003. február elsején bekövetkezett katasztrófája óta az ISS bővítése szünetel, és az űrállomáson dolgozó asztronauták ellátása is nagy nehézségekbe ütközik, tekintve, hogy a Szojuz és Progressz orosz űrhajók szállítási kapacitása jóval kisebb, mint a megmaradt három űrrepülőgépé.

A NASA a Columbia tragédiája után tavaly júliusban indított először a világűrbe űrrepülőgépet, amely ki is kötött az űrállomáson, de szerkezeti elemeket nem szállított. A küldetést az új, a korábbinál szigorúbb biztonsági szabályok tesztelésének szentelték. A NASA tervei szerint legközelebb májusban indít űrrepülőgépet.