Edina
-12 °C
-3 °C

Összefogás a nyílt szabványú dokumentumokért

2006.03.03. 13:05
A kormányzati jelentések és iratok legnagyobb része digitális formátumban tárolódik, és ezeknek a szerkesztését illetve olvasását nem szabadna csak pénzért megvásárolható szoftverekre bízni. A problémát az jelenti, hogy a szoftver elavulása után a régi fájlokat valószínűleg csak ugyanannak a szoftvernek az újabb verziójával lehetne megtekinteni. Magyarán a zárt formátumok teljesen megakadályozhatják a piaci versenyt, mivel a kormánynak mindig ugyanattól a gyártótól kellene szoftvert vásárolnia.

Most harmic vállalt, kereskedelmi csoport és tudományos akadémia összefogott, hogy egy szabadon használható dokumentumszabvány használatára hívja fel a kormányok figyelmét. A pénteken megalakuló OpenDocument Format Alliance nem egy Microsoft-ellenes csoport, mégsem a nagy szoftvergyártó fejlesztése mögé állt, hanem a nyílt forráskódú szoftverekben is megtalálható OpenDocument Format mögé, írta a Cnet.

A Microsoft az úgynevezett OpenXML formátumot támogatja, amely az Office 2007 nevű szoftvercsomagban jelenik meg először. Ezt a megoldást támogatja még az Intel, Apple Computer, Toshiba, BP és a brit nemzeti könyvtár.