Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A japán Enomoto lesz a negyedik űrturista

MTI
2006.03.07. 12:44
A 34 éves Enomoto Daiszuke vállalkozó, a Livedoor internetes hírportál volt főnöke a negyedik magánszemély és az első japán lesz, aki 20 millió dollár fejében a Szojuz TMA-9 fedélzetén több napos űrutazáson vehet részt.

Enomotót orvosilag alkalmasnak nyilvánította hivatalosan is az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkozmosz és megkezdte Oroszországban az űrhajós kiképzést, közölte Stacey Tearne, az űrutazásokat a Roszkozmosz megbízásából értékesítő Space Adventures szóvivője.

Enomoto Daiszuke először elméleti oktatásban részesül, majd fizikai kiképzést kap és oroszul tanul - közölte az arlingtoni székhelyű vállalat. Enomoto novemberben jelentette be, hogy megkezdte a kiképzést a Moszkva melletti Csillagvárosban.

A Roszkoszmosszal négy utazásra kizárólagos szerződést kötött Space Adventures szervezésében eddig három "amatőr kozmonauta" - 2001-ben az amerikai Dennis Tito, 2002-ben a dél-afrikai Mark Shuttleworth, 2005-ben pedig Gregory Olsen amerikai tudós - látogathatott el a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).