Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nem kizárt egy nagy földrengés Dominikán

MTI
2006.03.10. 08:12
Nem kizárt, hogy a közeljövőben nagyerejű földrengés lesz a Dominikai Köztársaságban - figyelmeztetett a napokban a a latin-amerikai ország földrengés-előrejelző központja.

Mint a Prensa Latina kubai hírügynökség jelentette, a szakemberek aggodalommal figyelték a február végi viszonylag enyhe, a Richter skála szerint 3,5-4,5 erősségű rengéssorozatot, amelyet az ország hét térségében észleltek.

Bár ezek a földmozgások sem emberáldozatokkal, sem anyagi károkkal nem jártak, figyelmeztető az a tény, hogy elmúlt az az ötvenéves "nyugalmi" időszak, amelyet a pusztító földrengések között regisztráltak a múltban Dominikában.

Legutóbb 1946-ban pusztított az országban egy hatalmas, 8,1-es erejű földrengés. Az idén februári kisebb rengések az ország alatt húzódó törésvonal mentén történtek, és nem kizárt, hogy egy nagyobb katasztrófa előjelei, vélik megfigyelők.

A szeizmológusok felhívták a dominikai hatóságok figyelmét, hogy tájékoztassák a lakosságot a potenciális veszélyről, és idejekorán tegyék meg a szükséges előzetes óvintézkedéseket.