Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Mikrobák a Columbia egyetlen túlélői

Der Standard
2006.03.10. 12:39
A Columbia űrsikló 2003. február 1-én tért vissza 16 napos küldetéséről. Amikor az űrjármű 60 kilométeres magasságban darabjaira szakadt, a legénység mind a hét tagja életét vesztette. A katasztrófát viszont túlélte néhány mikroba, amelyeket véletlenül hurcolt be a fedélzetre Robert McLean, a Texas egyetem kutatója.

McLean egy lezárt tartóban több baktériumtörzset helyezett el a Columbia fedélzetén, hogy később elemezhesse a súlytalanság növekedésükre gyakorolt hatását. A katasztrófa után a kutató biztos lehetett a mintái megsemmisülésében, amíg egy kollégája a Columbia roncsait ábrázoló egyik sajtófotón a tartót fel nem ismerte.

A sértetlen doboz kinyitásakor McLean a baktériumjait valóban holtan találta, nagy meglepetésére ugyanakkor egy másik baktériumot, egy mikrobi-spórafajt fedezett fel, amelyek a jelek szerint a tároló lezárásakor potyautasként jutottak be.

A spórák a katasztrófa idején uralkodó rendkívüli hőmérsékletet is kiválóan túlélték. Robert McLean szerint a véletlen eredmény újabb támasza az élet űrbeli eredetét feltételező pánspermium elméleteknek. Eszerint az első létformák mikrobák képében, aszteroidák hátán érkeztek a Földre, és túlélték a kőzet felizzását illetve a becsapódást.