Mátyás
-6 °C
1 °C

Mi okozza a trombózist a légi utasoknál?

MTI
2006.03.10. 14:52
A hosszan tartó repülőutakon fellépő mélyvénás trombózisokat önmagában a tartós ülő helyzet magyarázza, vélik holland tudósok.

A mélyvénás trombózis - az alsó végtag vénáiban a véráram lelassulása következtében kialakuló vérrög, amely leszűkíti, vagy teljesen elzárja az érintett eret - önmagában nem életveszélyes, ám ha a vérrög leszakad és elindul a vérárammal, akár fatális kimenetelű tüdőembóliát is okozhat. E trombózisoknak a hosszú repülőutak esetén nagyobb az esélye, mint egyéb körülmények között.

A Leideni Egyetem kutatói Frits Rosendaal professzorral az élen 71 egészséges önkéntes bevonásával egy nyolcórás repülőút előtt, alatt és közben vizsgálták, hogy miként változik a véralvadásban és vérrögképzésben szerepet játszó vegyületek szintje, s a vizsgálatot megismételték egy nyolcórás filmvetítés előtt, alatt és után, valamint nyolcórás rendes napi tevékenység során.

Mint kiderült, a vizsgált vegyületek koncentrációja szignifikánsan megnőtt a repülőút során és lényegesen magasabb volt, mint a filmvetítés alatt, vagy a megszokott napi tevékenység közben. Ráadásul minden tíz résztvevőből átlagosan négy a trombózisra hajlamosító gén hordozójának bizonyult.

A kutatók végkövetkeztetése: nem kizárólag a mozgás hiánya okolható a légi utasoknál fellépő trombózisért, hanem egyéb tényezők is közrejátszanak. Feltételezésük szerint szerepe lehet az alacsony légnyomásnak és oxigénkoncentrációnak is, de nem lehet kizárni a repüléssel járó stresszt, valamint a légszennyezés hatását sem.

John Scurr, a londoni Lister Hospital érsebésze szerint a bizonyossághoz lényegesen nagyobb volumenű vizsgálatok szükségesek: jelenleg csak annyi biztos, hogy a mozgás hiánya az elsődleges tényező, de sokan gyanítják, hogy a folyamatban más tényezők is közrejátszathatnak.