Alfréd
-3 °C
3 °C

Baktériumölő textil

MTI
2006.03.10. 14:56
A toxinok és baktériumok ellen védő textil kipróbálása akár már két év múlva megkezdődhet, ígérik amerikai kutatók. A Cornell és a klaiforniai David egyetem munkatársai által kikísérletezett anyag képes megölni a kórokozókat és semlegesíteni a mérgező vegyületeket, vagyis a toxinokat, ugyanakkor nem gátolja a bőr légzését.

Az újfajta textil titka egyrészt a kaliforniai egyetemen létrehozott "gyilkos" molekulákból álló védőrétegében, másrészt a Coprnell egyetemen kifejlesztett porózus membránjában rejlik. Az anyag pórusai elég nagyok ahhoz, hogy áteresszék a verítékcseppeket, ám ahhoz szűkek, hogy a kórokozók átférjenek rajtuk.

A baktériumok, vagy toxikus vegyületek a membránnal találkozva a klórtartalmú "gyilkos" molekulákkal kerülnek szembe, amelyek megsemmisítik a kórokozókat és lebontják a mérgező anyagokat. Laboratóriumi körülmények között egy grammnyi textil mindössze két perc leforgása alatt akár egymillió kórokozót is képes megsemmisíteni. Ami a vegyszereket illeti, ezek lebontása toxicitásuktól függően akár öt percbe is beletelik.

Az újfajta textil további előnye, hogy több napig, vagy akár néhány hétig is viselhető anélkül, hogy tisztítást igényelne, ám ha kimossák, meg kell újítani védőrétegét. Az anyagból varrt védőruha egyebek között a mezőgazdaságban, egészségügyben, a hadseregben és a mentőszolgálatnál lehet hasznos.