Auguszta
-3 °C
2 °C

Mars körüli pályára állt az űrszonda

MTI
2006.03.11. 17:43
Sikeresen Mars körüli pályára állt péntek éjjel a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszonda, közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) irányító központja. A pasadenai központban a tudósok éljeneztek, amikor a kéttonnás űreszköz kiemelkedett a Mars árnyékából.

A MRO a Mars mögé jutva 30 percre elveszítette a rádióösszeköttetést a földi irányító központtal. Amint közép-európai idő szerint 23:16 perckor a szonda ismét látható volt, újból sugárzott rádiójeleket a Földre, amelyből következtetni lehetett, hogy azon a helyen van, ahol lennie kell, és megtörtént a pályára állás. Az adatok ellenőrzése után ezt az irányító központ meg is erősítette.

A pályára állás incidens nélkül történt: az MRO fékezőrakétái 22:24 órakor bekapcsolódtak, és 27 perc alatt 17 163 kilométer/óráról mintegy 14 ezer kilométer/órára csökkentették az űreszköz sebességét.

A szonda kezdetben elliptikus pályán repül a vörös bolygó felett 400 és 44 ezer kilométer közötti magasságban, amelyen egy fordulatot mintegy 35 óra alatt tesz meg. A NASA mérnökei a hónap végén kezdik meg a 313-410 kilométer magasságú, két órás, majdnem kör alakú pálya kialakítását, a munka várhatóan hat hónapig tart.

A tavaly augusztus 12-án útnak indított szondától azt várják, hogy hat műszerével a felszín alatti rétegektől a légkör felső részéig sok mindent kimutat majd. A Mars körül keringő szondák közül az MRO készíti majd a legnagyobb felbontású fényképeket, amelyeken akár egyméteres alakzatok is kimutathatóak lesznek. Adatátviteli képessége is jóval gyorsabb lesz társaiénál, több tudományosan értékelhető anyagot küld majd a Földre, mint a többi Mars-kutató szonda együttvéve. A négyévesre tervezett kutatás összköltsége 720 millió dollár.