Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

225 éve fedezték fel az Uránuszt

MTI
2006.03.13. 12:36
Kétszázhuszonöt éve, 1781. március 13-án fedezte fel Sir William Herschel német születésű angol csillagász a Naprendszer hetedik bolygóját, az Uránuszt.

Az ókorban öt bolygót ismertek: a Merkúrt, a Vénuszt, a Marsot, a Jupitert és a Szaturnuszt. A heliocentrikus világkép, amelyet a feledésbe merült Arisztarkhosz már az i. e. III. században felállított, majd Kopernikusz 1800 évvel később ismét megfogalmazott, a Földet is a bolygók közé sorolta, így a XVIII. század végéig hat bolygót számláltak.

Az Uránuszt korábban is észlelték már szabad szemmel, csillagtérképen is szerepelt, de Herschel volt az, aki kimutatta, hogy bolygóról van szó. Az Uránusz a Naprendszer első olyan nagybolygója, amelyre távcsővel bukkantak, s mindmáig az egyetlen, amelyet véletlenül fedeztek fel.

Herschel először III. György királyról Georgium Sidus (György csillag) névre keresztelte, néhány csillagász viszont róla Herschelnek akarta elnevezni. Végül úgy döntöttek, mitológiai nevet kap és Johann Bode javaslatára Uránosz, az ég ógörög istenének nevét adták neki.