Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Foci-vb robotoknak

MTI
2006.03.14. 10:05

Bár a márciusban elszenvedett sorozatos kudarcok nyomán a német labdarúgó válogatott az esélytelenek nyugalmával készülhet a június 9-én hazai pályán kezdődő világbajnokságra, a fekete-piros-arany mezesek egy másik kategóriában akár az elsőséget is megszerezhetik. Ez pedig nem más, mint a robotok futballja. A Robocup, azaz robotkupa tavalyi küzdelmei során a németek igen erős csapattal vettek részt. Ennek bizonyítéka, hogy egészen a döntőig meneteltek, és csak a japánoktól szenvedtek vereséget. "Az oszakai mérnökök csapata valóban jobb játékosokkal állt ki: mezőnyjátékosaik fürgébbek, fordulékonyabbak voltak, a kapusuk pedig még oldalra is tudott vetődni" - elemezte a tavalyi döntő tanulságait Sven Behnke, a németek "szakvezetője".

A freiburgi egyetem kutatója azt is tudja, miben kell javulniuk játékosainak, ha az idén Brémában rendezendő Robocupán diadalmaskodni akarnak. "Jobb szervomotorokat kell beépítenünk, és gyorsabb kamerára van szükség, hogy fürgébben tudjanak reagálni a pályán történtekre, a labda mozgására" - árulta el Behnke a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. A futballrobotok egységes, a FIFA szabálykönyvét követő előírások alapján kergetik ugyan a labdát, ám méretüket és mozgásszerveiket illetően még távolról sincs egységes koncepció. Összesen 35 országban folyik kutatás és fejlesztés a robotfutball kapcsán. A japánok robotjai például négy lábon mozognak a pályán. Hogy kergetnék a labdát, az azért túlzás volna: sebességük másodpercenként 50 centiméter - igaz, ezzel is gyorsabbak a riválisoknál.

A német csapat játékosai két lábon mozognak, végtagjaik mozgatásáról és fejük forgatásáról összesen 19 szervomotor gondoskodik. A szemük egy kamera, amely a fej alatt helyezkedik el, míg "törzsük" egy zsebkomputer. Ez vezérli a mozdulatokat, és - a szervomotorokon keresztül - képes akár talpra is állítani a játékost, amennyiben az egy ütközés hevében a gyepre huppant. A szoftvernek köszönhetően a robotok is tudják, amit már egy kölyökcsapat 6-7 éves játékosai: a futballt gólra játsszák, vagyis a gömbölyűt be kell juttatni lábbal a szögletesbe - a kapuba. A Robocup küzdelmeiben előírás, hogy a játékosok testmagassága legföljebb 60 centiméter lehet, egy csapat pedig két játékosból áll - mély sajnálatára Sven Behnkének. A német csapat mágusa jobban szeretne több fős csapatokkal pályára lépni. Akkor ugyanis érvényesülne robotjainak kombinatív képessége. A német játékosok képesek meccs közben közölni egymással a labda pillanatnyi helyzetét is - ha a társ éppen nem látja kamerájával a bőrgolyót, akkor is képes a pálya méreteiből és saját koordinátáiból meghatározni a labda elérésének optimális útvonalát.