Gusztáv
-4 °C
1 °C

Visszavonták Hvang Vu Szuk őssejtkutatási engedélyét Dél-Koreában

MTI
2006.03.16. 12:02
A dél-koreai egészségügyi minisztérium visszavonta csütörtökön a korábban "a klónozás úttörőjének" tartott, de csaláson ért Hvang Vu Szuk őssejtkutatási engedélyét, miután januárban már megfosztották állami kitüntetésétől.

A minisztérium annak ellenére megtette ezt, hogy Hvang kérte: várjanak a visszavonással addig, amíg a nyomozás be nem fejeződik az általa állítólagosan elkövetett tudományos hamisítás ügyében. A tudóst már kihallgatta a nyomozóhatóság, de ennek eredményéről semmit nem közöltek eddig.

A professzort korábban nemzeti hősnek tekintettek Dél-Koreában, és 2002-től kezdődően 40 millió dollár állami támogatást kapott. Tavaly megkapta az államtól "a legfőbb tudós" címet. December végén azonban egy független bizottság megállapította a hamisítás tényét azzal a két tudományos cikkével kapcsolatban, amelyet 2004-ben, illetve 2005 májusában publikált. Egy idén januári vizsgálat ugyancsak arra a következtetésre jutott, hogy Hvang manipulálta a cikkekben szereplő adatokat, hogy elhitesse: tizenegy, azonos génállományú utódot vontak ki egy donor őssejtjeiből.

A szöuli egyetem hivatalos vizsgálóbizottsága megállapította: semmifajta bizonyítékot nem talált arra vonatkozóan, hogy Hvang és munkacsoportja olyan őssejteket hozott volna létre, amelyek egy bizonyos személy DNS-ének felelnének meg. Ezért bejelentették, hogy a tudóst megfosztják a munkásságáért neki odaítélt valamennyi címtől.

Az egyetemi bizottság viszont nem kérdőjelezte meg Hvang egy másik jelentős munkáját. Bizonyítékot talált arra, hogy a professzor 2005 augusztusában a világon először klónozott kutyát, egy Snuppynak elnevezett afgán agarat.