Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Gyógyult szemidegekkel újra látó hörcsögök

MTI
2006.03.16. 12:02
Szintetikus peptidmolekulákkal sikerült elérni, hogy sérült szemidegek hegesedés nélkül forrjanak össze és összenőjenek az idegsejtek, vagyis hogy a kísérleti állatok újra lássanak. A kísérleteket végző amerikai és kínai kutatók nem titkolt távlati célja, hogy emberi agyműtéteknél is használják készítményüket.

Dr Rutledge Ellis-Behnke, a híres massachusettsi műegyetem (MIT) idegkutatója hong-kongi kollégáival közösen végezte a kísérleteket, amelyek során a szemidegeknél belevágtak a hörcsögök agyába, majd az idegsérülés helyére kb. 5 nanométer hosszú, szintetikus peptid molekulákat tartalmazó folyadékot injekcióztak, majd időről időre vizsgálták a sebet.

Az agy már az első 24 órában elkezdte magát gyógyítani. A hörcsögök agyába juttatott peptidek egymást keresztező nanoszálakká álltak össze és az "állványzat" áthidalta a sérült idegek közötti hézagot. Az agyszövet belenőtt a molekuláris rácsszerkezetbe, hegesedés viszont nem keletkezett. Az újonnan képződött agyszövetben újra tudtak nőni az idegsejtek, és helyreállt a hörcsögök látása. A peptideket később lebontotta az állatok szervezete és három hét múlva ártalmatlan anyag formájában távozott a vizelettel együtt.

A kutatók a módszert fiatal, még fejlődő idegrendszerű és felnőtt állatokon egyaránt kipróbálták. Arra számítottak, hogy felnőtt állatoknál növekedési hormonnal kell segíteniük a regenerációt, de erre nem volt szükség. Az injekció után a felnőttek idegsejtjei is újranőttek és visszatért a látásuk illetve az orientációs képességük.

A tudósok - akik kísérleteikről az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) számoltak be -, úgy gondolják, hogy az ideg-regeneráció fontos akadályát sikerült leküzdeniük, és remélik, hogy munkájuk eredményeit mielőbb a gyógyászatban is alkalmazzák. Első lépésként az embereken végzett idegsebészeti műtéteknél okozott kárt csökkenthetik vele, de később talán a baleseteknél vagy agyvérzésnél szétszakadt részeket is össze lehet majd kötni - olvasható a BBC brit közszolgálati rádió és televízió honlapján.