Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Braille klaviatúra vakoknak

MTI
2006.03.16. 12:02
Vakok számára különleges számítógép-klaviatúrát fejlesztettek ki katalán informatikusok a spanyol vakok szövetségével közösen: a nyolcpontos Braille kód közvetlen beírására alkalmas billentyűzet olyan tevékenységeket is lehetővé tesz, amelyek a vakok számára elképzelhetetlenek voltak eddig, például tudományos szövegek, matematikai képletek beírását, vagy kotta készítését.

A barcelonai autonóm egyetem mikroelektronikai tanszékének professzora, Jordi Roig de Zárate három évvel ezelőtt elvesztette a látását, de nem tudott beletörődni, hogy ezzel kommunikációs lehetőségeinek is búcsút kell mondania. A spanyolországi vakok szövetsége két éve vetette fel, hogy fejlesszenek ki új Braille-billentyűzetet a számítógépekhez. A munka koordinálását Jordi Roig de Zárate vállalta, és a munkában az egyetem oktatói vettek részt.

Az egyetem sajtóközleménye szerint az új billentyűzet az első olyan eszköz, ami a PC klaviatúra megszokott funkció- és kurzormozgató billentyűit a nyolc Braille billentyűvel kombinálja, a mostani divatnak megfelelően USB kábellel csatlakozik a PC-hez, és belső programja, a "firmware" frissíthető.